Reflectie

Actie 1:

In mijn geschreven test van blok 3 over Gamestop heb ik kort de short squeeze van Volkswagen benoemd. Omdat ik het persoonlijk een interessant onderwerp vind heb ik besloten om mijn tweede tekst hieraan te wijden.

Hoe wallstreet in 2008 even op zijn kop stond.

Op 28 oktober 2008 zag Volkswagen zijn koers in een tijdsduur van 2 dagen maar liefst verviervoudigen. Hierdoor was Volkswagen het waardevolste bedrijf ter wereld. Hoe was dit mogelijk?

De aankondiging van Porsche

In 2006 maakte Porsche verrassend bekend dat het haar positie in Volkswagen wilde vergroten. Om dit te bewerkstelligen kocht Porsche in de periode daarna voor grote aantallen aan Volkswagen aandelen. Langzaam begon de koers van Volkswagen te stijgen. Dat is het moment dat de overeenkomsten met Gamestop beginnen. Door de gestegen koers vonden hedge funds dat de koers van Volkswagen overgewaardeerd was en gingen zij short. Dit houdt in dat zij speculeerden op een koersdaling van het aandeel. 

De stijging van het aandeel

Het laatste kwartaal van 2008 maakten de short posities een enorme stijging door. De oorzaak hiervoor was dat Porsche 43% van de aandelen bezat en 32% in opties had en de Duitse overheid 20,2%. Hierdoor waren slechts enkele procenten van de aandelen beschikbaar.  Vanwege dit extreem lage aanbod gingen de short handelaren aandelen kopen om hun posities te dekken. Dit maakte dat in oktober 2008 de prijs van een Volkswagen aandeel naar recordhoogtes steeg. De koers belande op een stabiele positie boven de €900 en piekte boven de €1000.

De gevolgen van de squeeze

Doordat de koers extreem steeg in plaats van daalde zoals voorspelt was door de hedge funds verloren zij maar liefst 30 miljard dollar. Porsche daarentegen verdiende in enkele weken juist enkele miljarden dollars. Dit gebeurde in een tijd dat auto verkopen bijzonder tegenvielen als gevolg van de crisis. Porsche had hierdoor meer verdiend met het handelen in aandelen dan aan het verkopen van auto’s. Ook deze situatie is weer vergelijkbaar met een gebeurtenis in 2021. Namelijk Tesla dat meer verdiende aan de stijgende Bitcoin dan aan de verkopen van hun auto’s

Hoelang duurde de squeeze?

Zo snel als het Volkswagen aandeel steeg daalde het ook weer. Binnen 4 dagen daalde de waarde van het aandeel met 58%. In de maand na de piek van 28 oktober was de koers zelfs gedaald met 70%. Hierdoor was dit het voorbeeld van een klassieke short squeeze.

De gelijkenissen met Gamestop

Hieronder zijn de koersen van Gamestop en Volkswagen vergeleken. De koersen zijn bijna identiek. Er bestaat dan ook een kans dat dit over een aantal jaar opnieuw gebeurt. 

VW Short Squeeze

Actie 2:
Met de feedback uit blok 3 ben ik aan de slag gegaan en heb ik een nieuwe tekst geschreven die op stage gebruikt zou kunnen worden. Dat is onderstaande tekst geworden.

Het zomerseizoen is van veel Nederlanders hun favoriete seizoen. We gaan er massaal op uit, echter brengt het seizoen ook ongemakken met zich mee. Gelukkig heeft Sinatec diverse producten om u te helpen.

  1. Als de airco in je auto aan staat heb je het liefst natuurlijk dat deze een aangename geur geeft. Na verloop van tijd wil het wel eens gebeuren dat een airco een minder aangename geur verspreid. Dankzij Motip airco refresher lavender is het mogelijk om weer een aangename geur in het luchtcirculatiesysteem van uw auto te brengen. De spray is zeer effectief en makkelijk in gebruik. Ook verkrijgbaar in: appel, citroen en sinaasappel geur. 
  • Een lekke band kan iedereen onverhoopt overkomen. Met de Opvouwbare kruissleutel bent u weer zo snel mogelijk op weg. Omdat deze kruissleutel opvouwbaar is kunt u deze compact opbergen en neemt hij geen onnodige ruimte in. 
  • Als u ter plekke uw band wilt repareren in plaats van verwisselen is dat mogelijk met onze bandenreparatieset. Met deze uitgebreide 35-delige set kunt u direct uw band herstellen en uw weg vervolgen. 
  • Veel Nederlanders kiezen ervoor om in het zomerseizoen met de fiets er op uit te gaan. Dankzij een fietsdrager is het mogelijk om de fietsen achter op uw auto mee te nemen. De fietsendrager is gemakkelijk te monteren en als u hem niet gebruikt eenvoudig op te bergen in de kofferbak. 
  • Ook voor 7- en 13-polige stekkers voor uw: aanhanger, caravan, fietsendrager of trailer bent u bij Sinatec aan het juiste adres. In ons voorbereid op reis assortiment vindt u verschillende: stekkers, stekkerdozen en adapterstekkers.  Hiermee kunt u zonder problemen op reis. 

Actie 3:
Voor mijn langere tekst heb ik feedback gevraagd aan Corine Jansen. Zij schrijft regelmatig blogs over diverse onderwerpen in zowel Nederlands als Engels. Daarom leek zij mij de ideale persoon om feedback over mijn tekst aan te vragen. Zij kwam met onderstaande feedback.

“Een goed geschreven informatief blog. Je titel is pakkend (Wallstreet is met hoofdletter:-))) , je lead is kort en uitnodigend. De tussenkopjes geven veel helderheid. Wat ik heel sterk vind, zijn de vergelijkingen die je maakt met andere gebeurtenissen. Deze vergelijkingen lenen zich er voor om hyperlinkes te plaatsen zodat mensen daarover iets kunnen lezen. Bij Gamestop mag dat ook je eigen blog zijn, maar ook een krantenartikel of iets dergelijks. Bij Tesla, kun je verwijzen met een link naar een recent bericht waarin dit is gebeurd, danwel een tweet van Elon of zo. 
Onderaan de je blog kun je tags (keywords) plaatsen zodat je vindbaar wordt voor andere geïnteresseerden in dit onderwerp. Drie keywords is meestal voldoende. 
De illustratie is een hele mooie toevoeging omdat het zo goed weergeeft waarom je de vergeijking maakt en het letterlijk beeld geeft aan alle getallen die je hebt gebruikt.
De afwisseling van je zingrootte is erg goed, maar in lange zinnen, helpen komma’s heel erg voor de leesbaarheid. Bijvoorbeeld: 

Jouw zin: Doordat de koers extreem steeg in plaats van daalde zoals voorspelt was door de hedgefunds verloren zij maar liefst 30 miljard dollar.
Mijn voorstel: Doordat de koers extreem steeg in plaats van daalde, zoals voorspeld door de hedge funds, verloren zij maar liefst 30 miljard dollar.
Je schrijft in spreektaal en dat is lekker, maar soms moet je daarin toch woorden op andere plaatsen zetten om de nadruk die je in spreektaal zou gebruiken nu in geschreven zin ook kan geven:
Jouw zin: Namelijk Tesla dat meer verdiende aan de stijgende Bitcoin dan
aan de verkopen van hun auto’s

Mijn voorstel: Namelijk dat Tesla meer verdiende aan de stijgende Bitcoin dan aan de verkopen van hun auto’s.”

Voor mijn tekst die voor stage gebruikt kan worden heb ik feedback gevraagd aan Matthijs Bos. Hij is mijn stage begeleider en regelt de marketing en communicatie. Hij gaf onderstaande feedback.

“Om te beginnen prima tekst! 

  • In de bijlage de tekst met wat aanpassingen erin. Ik heb het inleidende stukje wat uitgebreid (zie rode tekst).
  • Tevens zou ik in plaats van nummers korte titels bij de alinea’s zetten, dat maakt het een stuk duidelijker. Ik heb al een paar voorbeelden gegeven.
  • Daarbij kan je ook nog wel een kopje maken over de Car Care producten, je hebt nu alleen maar luchtverfrissers benoemd.
  • Als laatste zou ik nog een afsluitend stukje tekst neerzetten. We hebben namelijk nog meer artikelen in dit assortiment staan dus het is goed om dat nog te benoemen.”

Op stage is dit verder opgepakt en verwerkt.

Ik kan mij vinden op de gekregen feedback en kan hier zeker wat mee.


Het vooraf uitgebreid inlezen over een onderwerp vond ik erg fijn omdat ik merkte dat ik anders al snel vastliep tijdens het schrijven. Dit zou ik in de toekomst zeker opnieuw doen.

Het is mij gelukt om meer dan één keer positieve feedback te ontvangen. Dit was mijn doel. Hoewel het schijven van content nog niet perfect gaat zou ik dit leerdoel graag afsluiten en in leerjaar 2 met een nieuw doel beginnen.