Actie 1

Gedurende mijn eerste actie ga verschillende online tests over ondernemerschap invullen.
Er zijn verschillende test op het internet te vinden om je ondernemerschapskwaliteiten te testen. Van deze tests heb ik er drie gekozen van gerenommeerde bedrijven om te kijken of ik geschikt ben.

Test 1 – Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel is de plaats waar je als startend ondernemer naar toegaat om je bedrijf in te schrijven in het handelsregister. Hun test bestaat uit vier verschillende onderdelen, namelijk: ondernemen, marketing, netwerken en financiën. 

Ondernemen
Op dit vlak scoorde ik hoger dan de gemiddelde ondernemer. Dit komt door mijn bereidheid om risico’s te nemen. Als een risico gecalculeerd is en ik kan leven met de uitkomt durf ik hier ver in te gaan.

Marketing
Ook op het gebied van marketing scoorde ik hoger dan de gemiddelde ondernemer. Dit zal komen door mijn werkervaring en Commerciële economie opleiding. 

Netwerken
Net als bij de categorieën ondernemen en marketing scoorde ik bij netwerken hoger dan de gemiddelde ondernemer. Dit zal komen doordat ik makkelijk contact maak met voor mij nieuwe mensen.

Financiën

Ook bij de laatste categorie scoorde ik hoger dan de gemiddelde ondernemer. Hierbij was het verschil wel kleiner dan mij de andere categorieën. Dit zal komen doordat mijn kennis van boekhouding redelijk laag is.

Uit de Kamer van Koophandel test is een mooie uitslag gekomen. Dat financiën mijn zwakste onderdeel zou worden had ik van tevoren verwacht vanwege mijn ontbrekende boekhoudkundige kennis.

Test 2 – 123 Test
Volgens de uitslag van 123test.com past het ondernemerschap uitstekend bij mij. In hun uitleg kon ik mijzelf goed herkennen. Vooral in de zin ‘Alhoewel je zeker de kwaliteiten beschikt om uitstekend werk te leveren in loondienst, bestaat het gevaar dat je je onder een baas beknot en gecontroleerd voelt.’ herkende ik mijzelf. Ondanks mijn onervarenheid krijg ik vaak waardering op werk. Natuurlijk is dit leuk, maar net zo vaak voel ik het beknottende gevoel dat ik zaken anders zou doen als ik het bedrijf zelf zal leiden. 

Test 3 – Qredits
Qredits is een commercial bedrijf dat leningen verstrekt aan ondernemers. Hun test is vooral gericht op 4 verschillende type ondernemers. Mijn hoogste score haalde ik in de categorie ‘Vindingrijke Creator’. In deze categorie kan ik mijzelf niet vinden. Geen doel of samenhang in ideeën en chaotisch zijn geen kenmerken die ik in mijzelf herken.

In de categorieën ‘Zorgvuldige Analysator’ en ‘Gestructureerde Organisator’ scoorde ik hierna het hoogste. In de omschrijving van ‘Zorgvuldige Analyator’ kan ik mijzelf goed vinden. Dit is bij ‘Gestructureerde Organisator’ minder het geval. Analyseren is iets dat mij ook op werk goed afgaat. In de beschrijving van de gestructureerde organisator staat “Hij of zij wil zekerheid en laat daarom niets aan het toeval over. Liever een half uur te vroeg dan 5 minuten te laat” Hierin kan ik mij totaal niet vinden. Zekerheid is niet iets waar ik naar streef en een half uur te vroeg zal je mij niet vinden.

De categorie waarop ik het laagste scoorde was ‘Sociale communicator’. In de omschrijving staat dat de sociale communicator gedreven is door emotie en snel is afgeleid. Doordat dit niet bij mij past ben ik het er mee eens dat dit type ondernemer het slechtste bij mij past.

De test van de KVK vond ik het nuttigst omdat de uitslag hiervan in vier categorieën is opgesplitst. In de uitslag hiervan kon ik mijzelf ook het beste vinden. De test van Qredits staat voor mij onderaan.