MVO

3p’s analyse

Allereerst is ervoor gekozen om een 3p’s analyse uit te voeren. Aan de hand van dit model kan onderzocht worden wat LesGO momenteel al doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en waar zij zich kunnen verbeteren.

People

Werknemers

Voor werknemers zijn er mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen doormiddel van het volgen van cursussen. Hiervoor is geen vast budget per jaar beschikbaar gesteld, maar in overleg is er veel mogelijk.

Franchisenemers
De franchisenemers zijn in feite de consumenten van LesGO. Zij hebben diverse mogelijkheden tot het volgen van cursussen. Allereerst kunnen zij WRM-cursussen volgen tegen inkoopprijs. Omdat zij per wet verplicht zijn 6 dagdelen van deze cursussen per 10 jaar te volgen scheelt het hun een hoop geld en geregel doordat LesGO dit centraal aanbiedt. Daarnaast zijn er diverse cursussen die gratis te volgen zijn voor franchisenemers. Een voorbeeld hiervan is een sales cursus die helpt bij het verhogen van de conversie op het gebied van proeflesleerlingen.

 Maatschappelijk
Op maatschappelijk niveau is LesGO momenteel niks aan het ondernemen met betrekking tot MVO.

Planet

Binnen LesGO zijn er weinig ambities op het gebied van planet. Het kantoorpand heeft energielabel c. Dit is erg laag en één trede lager is zelfs strafbaar. Binnen het kantoor is er een mogelijkheid om papier en restafval te scheiden. Plastic daarentegen kan niet apart worden weggegooid.

Profit
Hierop ligt wel een sterke focus binnen LesGO. Dit maakt het aanbieden van de eerder genoemde gratis trainingen voor franchisenemers mogelijk.

SDG 

Sustainable development goals zijn duurzame doelen die gericht gebruikt kunnen worden om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen een bedrijf te verbeteren. Hoewel LesGO hier niet actief mee bezig zijn zijn er wel enkele SDG’s waar zij onbewust aan meewerken.

SDG 4: Kwalitatief onderwijs

Doormiddel van de LesGO Academie kunnen mensen ongeacht hun achtergrond, afkomst of leeftijd opgeleid worden tot rijinstructeur. Daarna kunnen zij de bij people eerder benoemde trainingen volgen.

SDG 5: Gendergelijkheid

Op het kantoor van LesGO is een goede verdeling tussen mannen en vrouwen. Momenteel is 44% vrouw en 56% man. Bij de instructeurs is er een trend ingezet waarbij het aantal vrouwen stijgt. In 2021 was het percentage 8,5%, momenteel is dit 15,5%

SDG 13: Klimaatacties

LesGO wordt bij dit doel vooral beïnvloed door wetgeving. Vanaf 2035 mogen namelijk geen brandstof auto’s geproduceerd worden (EU-verbod Op De Verkoop Van Nieuwe Benzine- En Dieselauto’s Vanaf 2035 Uitgelegd | Nieuws | Europees Parlement, 2022). Hierdoor zal LesGO over moeten gaan op elektrische auto’s. Die bevatten echter altijd een automatische transmissie in plaats van de handgeschakelde transmissie die 94% van de LesGO auto’s bevat. Hierdoor zal de bedrijfsvoering noodgedwongen aangepast moeten worden.

Aanbevelingen MVO

  1. In plaatst van afwachten tot de brandstof auto’s gedwongen vervangen moeten worden door elektrische exemplaren kan LesGO hierin zelf initiatief nemen. In Breda rijden momenteel 6 LesGO instructeurs rond. LesGO zou ervoor kunnen kiezen om bij het hoofdkantoor in Breda een elektrische lesauto te plaatsen die de instructeurs uit omgeving Breda kunnen gebruiken. Hierdoor wordt er ingespeeld op de toenemende vraag naar automaatrijlessen en vind er minder uitstoot van co2 plaats gedurende de rijlessen. Als LesGO een stap verder zou willen gaan kunnen ze zelfs zonnepanelen plaatsen op het dak van het kantoor. Hierdoor zou de elektrische lesauto aangedreven kunnen worden door de stroom van de zonnepanelen. (planet)
  2. Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar geeft aan zich eenzaam te voelen (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 2022). LesGO zou hierop kunnen inspelen door instructeurs in plaats van enkel een leerling te laten ophalen ook een oudere te laten ophalen die plaatsneemt op de achterbank van de lesauto. Op die manier heeft een oudere voor enkele uren gezelschap en ziet hij of zij de omgeving waarin de lesauto rondrijdt. (people)
  3. Momenteel zijn alle advertenties van de LesGO Academie niet op een gender gericht. Naast deze algemene advertenties zou LesGO kunnen proberen het percentage vrouwelijke instructrices verder te laten stijgen door middel van advertenties die speciaal op vrouwen gericht zijn. (people)