Reflectie

New heroes training volgen over communiceren

Mijn eerste actie was het volgen van een ‘New heroes’ cursus. In deze cursus leer je veel over luister en jezelf uitdrukken. Dit gaat door een combinatie van theorie, voorbeeld filmpjes en praktische opdrachten. Een van de praktische opdrachten was een gesprek voeren met een vreemde. Dit heb ik uitgevoerd door met een PostNL medewerker te praten. Hierdoor bracht je de theorie ook gelijk in praktijk. De cursus ging vooral over de basis van communiceren. Echter waren er ook momenten dat je uit je comfort zone moest stappen. Dit vond ik vooral bij de opdrachten die je moest filmen.

‘Omringd door idioten’ door Thomas Erikson lezen

Het boek is geschreven door Thomas Erikson, hij is gedragsdeskundige, coach en acteur. De titel is de verklaren doordat de zogenaamde ‘idioten’ mensen van andere kleuren zijn.

Het begint met een inleiding over communicatie en vervolgens over het systeem waarmee dit boek werkt. Volgens het boek hoort iedereen bij een kleur, dit zijn: rood, geel, groen en blauw. Al deze kleuren hebben eigenschappen, volgens het systeem. Persoonlijk kwam ik het beste overeen met de groene kleur dit is een doorsnee van alle kleuren, echter had ik ook enkele eigenschappen van rood. Elke kleur heeft een eigen hoofdstuk waarin je jezelf kunt herkennen of juist anderen leert begrijpen. Ook worden er combinaties gelegd tussen kleuren. Met blauw ben ik een natuurlijke combinatie, met geel een aanvullende combinatie en met rood een uitdagende combinatie. Achter in het boek is een test van 24 meerkeuzevragen om de theorie uit het boek te toetsen. Het boek kan helpen bij het beter begrijpen van het mensen en daarmee het voorkomen van conflicten. Van het boek heb ik vooral kennis opgedaan over de verschillende kleuren mensen. Hierdoor zou ik iemand kunnen herkennen aan zijn of haar kleur en heb ik kennis van de eigenschappen daarvan.

De eigenschappen van de kleuren.
De combinaties van kleuren.

Mijn ouders vragen of ze verschil merken in mijn communicatie nu en over een paar weken.

Mijn ouders merkten geen verschil tussen het begin en het einde van het blok. Éen vind dat ik duidelijk communiceer, de ander vind dat wat minder. Mijn vrienden en projectgroepje vinden mijn communicatie ook duidelijk. Echter merken zij ook geen verschil tussen het begin en het einde van dit blok.

Een papieren agenda kopen / zelf maken

Mijn plan was eerst om een papieren agenda voor 2020 te kopen. Echter loopt 2020 op zijn einde en was het zonde hier nog een agenda voor te kopen. Als alternatief heb ik zelf een weekplanner gemaakt.

Een van mijn gebruikte planningen.

Elke week een week planning maken en aan het einde van de week controleren of deze uitgevoerd is.

Elk weekend heb ik mijn zelfgemaakte weekplanner ingevuld. Hierin zette ik: wanneer ik les heb, wanneer ik werk, wanneer ik aan school zou werken en mijn overige afspraken als die al bekend waren. Aan het einde van de week voordat ik een nieuwe planning maakte controleerde ik of de oude planning volbracht was. Dit was afgelopen weken het geval. Ik vond het fijn om kort en bondig de taak te noteren op mijn planner. Als hier extra informatie bij hoorde noteer ik dat liever op een aparte plek. Daarnaast vind ik een simpele weergave fijner dan de categorieën van taken in kleuren.

Luisteren naar het luisterboek ‘Getting Things Done’ door David Allen

Voor mijn werk zit ik veel in het ov en in de auto. Dit maakte dat ik dacht dat het handig zou zijn om voor een luisterboek variant te kiezen. Doormiddel van de app ‘Storytel’ heb ik geluisterd naar ‘Getting Things Done’.


Het boek is gebaseerd op een systeem van 5 stappen: verzamelen, verwerken, organiseren, herzien en uitvoeren.

Verzamelen: Alles wat moet gebeuren moet op 1 plek verzameld worden. Dit kan bijvoorbeeld door het op papier op te schrijven of een app hiervoor te gebruiken.

Verwerken: Vervolgens moet je voor alles wat moet gebeuren concrete acties maken. Doordat het duidelijk geformuleerd is hoef je niet meer over de actie na te denken

Organiseren: Alle acties die minder dan 2 minuten duren moet je meteen uitvoeren. Het zou het niet waard zijn deze langer te bewaren. Daarna moet je alle acties waarvan je denkt dat iemand deze beter zou kunnen uitvoeren uitbesteden. Hierna blijven de acties die langer dan 2 minuten duren en door jouzelf uitgevoerd moeten worden over. Hiervan moet je lijstjes maken en de tijdsgebonden acties direct in je agenda zetten

Herzien: Bij het herzien kijk je of alle acties die uitgevoerd moeten worden in het systeem geplaatst zijn. Dit zou een tevreden gevoel geven als het goed gaat. Voor het herzien kan je zelf bepalen hoe vaak je dit wilt, mits het minimaal één keer per week is.

Uitvoeren: Bij het uitvoeren moet onder andere gekeken worden naar de prioriteiten van de taken. Deze moeten ingedeeld worden in de volgende categorieën: 1. De huidige gedefinierde acties, 2. Huidige projecten, 3. Huidige verantwoordelijkheden, 4. 1-2 jaar visie en 5. 3-5 jaar visie. Daarnaast moet er gekeken worden naar beschikbare tijd en energy niveau. Immers kan niet elke actie op elk moment van de dag worden uitgevoerd. 

Ik heb van het boek vooral geleerd dat ik geordender moet leven. Zowel fysiek als mijn gedachten. Als ik dit zou doen zou ik volgens het boek productiever kunnen leven. Ik heb uit het boek verschillende tips gehaald die ik zou willen volgen. De eerste is een plek creëren waar ik alles noteer wat ik nog wil doen en wat ik nog moet doen. Hierbij werkt het opschrijven op papier het handigst voor mij. Ik vind dit overzichtelijker dan hier een app voor te gebruiken. Hierdoor weet ik dat ik het niet kan vergeten en dat zou rust geven. Als tweede ga ik categorieën van termijnen maken waarin de taken volbracht moeten worden. . De laatste actie is dat ik één keer per week ga bekijken hoe het met de acties staat en wat de vervolgstappen zijn.